Dziewczyna pokazująca, jak myć owoce

Czy i jak myć owoce oraz warzywa? Dlaczego trzeba to robić?

Mycie owoców i warzyw wydaje się oczywistością – przed zjedzeniem jabłka z reguły opłukujemy je pod wodą. Czasem staranniej myjemy warzywa, gdy zamierzamy podać je dzieciom. W tym artykule chciałabym wyjaśnić Ci, jak myć owoce i warzywa w prawidłowy sposób – bo opłukanie pod bieżącą wodą to zdecydowanie za mało!

Pamiętasz jak babcia albo mama mówiła Ci, że po wyjściu z toalety zawsze trzeba myć ręce, w toaletach w miejscach publicznych nie siadać na deskę, a owoce i warzywa porządnie wyszorować przed zjedzeniem? Choć od Twojego dzieciństwa pewnie minęło już kilka ładnych lat, te babcine zasady są wciąż aktualne. W dzisiejszych czasach chyba nawet bardziej niż kiedykolwiek! Wyjaśnię Ci, jak myć owoce i dlaczego to tak ważne.

Dowiedz się więcej:Problemy skórne a dieta – czy istnieje zależność?

Dlaczego owoce i warzywa koniecznie trzeba myć przed jedzeniem?

Zdarza Ci się wyjść z supermarketu i już w samochodzie chwycić za jabłko? No cóż, mi też się kiedyś to zdarzało. Ale gdy zaczęłam edukować się w temacie zdrowia i holistycznego podejścia do dobrostanu, dowiedziałam się, że absolutnie nie należy tak robić. Zawsze, ale to zawsze należy owoc czy warzywo dobrze umyć przed zjedzeniem.

Zgodnie z danymi Agencji Żywności i Leków na choroby wywołane skażoną żywnością co roku cierpi prawie 50 milionów ludzi! Część z tych chorób bierze się oczywiście z mięsa czy nabiału, ale również ze skażonych owoców. Choć nie masz wpływu na to, czym były pryskane produkty, które kupujesz – możesz zadbać o to, aby w największej mierze pozbyć się w nich pestycydów i drobnoustrojów.

Dlaczego zawsze musisz umyć owoc przed zjedzeniem?

  • Na owocach znajdują się bakterie groźne dla zdrowia, np. Escherichia Coli, czyli pałeczka okrężnicy, Salmonella czy Listeria, wywołujące niebezpieczne zatrucia.
  • Na skórce owoców mogą znajdować się pasożyty – nie myjąc owoców, możesz zarazić się glistnicą, owsicą albo tasiemcem.
  • Na owocach i warzywach znajdują się również pestycydy, których spożywanie może w dłuższej perspektywie prowadzić do nowotworów i chorób neurologicznych.
  • Na skórce owoców (tych pięknych, błyszczących!) znajdują się woski, które nadają im tego „zdrowego” wyglądu. Mogą one powodować reakcje alergiczne, a ponadto nie są po prostu zbyt smaczne – zostawiają w ustach tłusty posmak.

Mam własny ogródek – czy mogę jeść jego plony bez mycia?

Jeśli masz swój ogródek i to z niego zjadasz warzywa i owoce – nie musisz przejmować się silną chemią, którą stosuje się przy uprawach. Prawdopodobnie nie używasz żadnych środków poza  naturalnymi, by poprawić kwitnienie czy owocowanie roślin. Mimo to, nie powinnaś zjadać własnych owoców i warzyw bez mycia! Mimo, że nie ma na nich chemicznych środków, mogą zawierać  chorobotwórcze drobnoustroje.

Jak myć owoce i warzywa prawidłowo? Zalecenia sanepidu

O tym, że mycie owoców i warzyw jest bardzo istotne świadczy chociażby fakt, że na rządowej stronie znajdują się zalecenia i wskazówki sanepidu dotyczące właśnie tej kwestii. Jak myć owoce i warzywa zgodnie z nimi? Ważne są 2 etapy.

Mycie wstępne

  • Twarde warzywa, takie jak: dynia, cukinia, marchew, pietruszka korzeniowa, seler, rzodkiew, kalarepa, buraki czy ziemniaki wystarczy umyć rękami pod bieżącą wodą, by spłukać z nich piasek i ziemię.
  • Owoce i warzywa w skórce  (pomidory, jabłka, cytrusy) najpierw należy umyć pod strumieniem ciepłej wody. Kolejnym krokiem jest doczyszczenie ich szczoteczką, a jeśli mają tłustą powierzchnię – użycie kropli płynu do naczyń. Pamiętaj, by go potem dobrze spłukać. Na rynku dostępne są również specjalne płyny przeznaczone do mycia owoców i warzyw.
  • Jeśli nie chcesz używać płynu – dokładnie wyszoruj powierzchnie owoców szczoteczką. To również powinno pomóc pozbyć się chemii i drobnoustrojów.
  • Owoce, które mają grubą skórkę, np. cytrusy, możesz przed myciem sparzyć wrzątkiem.
  • Warzywa takie jak sałata, brokuł czy jarmuż należy opłukać, a następnie na 2 minuty włożyć do miski z wodą i zamieszać

Moczenie w wodzie z sodą i octem

Kolejnym etapem mycia jest namoczenie owoców i warzyw w roztworze, który pozwoli pozbyć się pestycydów.

  • Najpierw namocz owoce i warzywa w roztworze wody i octu (litr wody + pół szklanki octu) i płucz je przez około 2 minuty.
  • Następnie zanurz na kolejne 2 minuty w roztworze wody i sody (na litr wody jedna czubata łyżka sody).
  • Na koniec opłucz pod bieżącą wodą i pozostaw do wyschnięcia.

Mycie owoców i warzyw to czynność całkowicie prozaiczna, ale mająca ogromny wpływ na nasze zdrowie. Mam nadzieję, że przekonałam Cię, że czyszczenie produktów ze sklepu, jak i z ogródka to po prostu konieczność. Wiem, że wskazówki jak myć owoce wydają się być czasochłonne… ale na szali jest przecież Twoje zdrowie!